Ohjeet: Digipaino

  • Digipainoa varten työ voi olla joko RGB tai CMYK-muodossa. Mielellään jompikumpi, ei sekoituksia. Jos muutat kuvia CMYK väriavaruuteen, valitse profiiliksi mahdollisimman vähän informaatiota muuttava profiili, esim. Fogra 39 Coated. Digipainettaessa ei tarvitse ottaa huomioon päällystämättömien papereiden erityisominaisuuksia värien suhteen.
  • Bleed eli leikkuuvara. Jos taitossasi menee kuvia/elementtejä reunoille saakka, täytyy niitä jatkaa leikkausrajan yli (3mm). Tällä eliminoidaan se, että kohdistusheittojen sattuessa reunoilla ei vilku valkoisia kohtia, kun työ leikataan oikeaan kokoonsa. HUOM! Liimasidotuissa kirjoissa sisäreunan bleed oltava aina 0 mm!
  • Sivut omina sivuinaan PDF:ssä. Ei aukeamina!
  • Sisällytä aineistoon VAIN leikkausmerkit (eng. Trim Marks tai Crop Marks)
  • Kuvien resoluutiosuositus 300 dpi, alle 150 dpi kuvissa saattaa näkyä pikselöitymistä.
  • Distiller/PDF export asetuksissa Perusasetuksena “Press Quality” . PDF versio 1.4. Oheisista kuvakaappauksista löytyvät tärkeimmät asetukset.

Microsoft office-paketin ohjelmat:

Tee aina PDF!

Office-paketin ohjelmissa ei ole fonttien- eikä värienhallintaa. Jos esim. Powerpointilla tehty tiedosto avataan eri koneessa ja samaa fonttia ei ole käytössä, Powerpoint korvaa fontin “parhaaksi” katsomallaan vastineella ilmoittamatta siitä käyttäjälle. Jos fontin leveys/välistys ei juurikaan muuta ulkoasua, on mahdotonta tietää, onko fontti korvaantunut.

Vastaanotamme myös seuraavien ohjelmien natiivitiedostoja:

Asioiden helpottamiseksi kuitenkin toivomme, että lähetät aineiston aina PDF-muodossa, jos suinkin mahdollista.

  • Adobe Creative Suite: Photoshop, Illustrator ja Indesign.
  • Tallenna työ .idml -muotoon ennen lähettämistä.
  • Muista pakata kaikki aineisto mukaan Indesignin ”Package” -komennolla. Pelkästä Indesign -dokumentista ei ole yleensä hyötyä. Package -komennolla mukaan tulevat myös fontit ja linkitetyt tiedostot.

Muista ohjelmista tiedostomuoto aina PDF.

ICC-profiilit

Jos teet/käännät työsi CMYK-muotoon, profiiliksi kannattaa valita mahdollisimman paljon informaatiota säilyttävä profiili eli Fogra 39.

Digipainettaessa ei tarvitse ottaa huomioon päällystämättömien papereiden erityisominaisuuksia värien suhteen.

Hepreaako?

Oliko tämä kaikki ihan hepreaa? Eikö nyt vain huvita ohjeiden pänttääminen? Ei hätää – ota luuri käteen ja soita numeroon 09 622 1120, niin kerromme ihan suomeksi kuinka toimia.